Gå til innhold

Tigerguttpsykologi

12/03/2013

19

tiggerTigergutt er en søt figur. Han hopper rundt, er alltid positiv og havner i en hel masse trøbbel. Jeg skal gå ut ifra at du er kjent med historien om da Tigergutt kommer til Hundremeterskogen og (forsøker) å spise frokost.

Han er slitsomt krampepositiv men vanskelig å ikke like. På papiret. Når jeg møter mennesker som er som Tigergutt, dog, orker jeg dem ikke lenge av gangen.

Jeg har møtt en hel masse mennesker i psykiatrien som er Tigerguttmennesker, iallefall på utsiden. Jeg har en fornemmelse av at det er jobb-identiteten deres, og at de kollapser i sofaen når de kommer hjem, og kjefter på familien. Om de ikke direkte sparker katten, har jeg en følelse av at de bruker opp krampepositivismen på pasientene. Jeg hadde en psykolog som alltid avsluttet alle setninger i oppoverbakke. Opp i pitch. Gosh, hvor hun var irriterende, og gosh hvor hun virket falsk. Alt ble dermed et slags spørsmål; jeg antar det var for å gi meg rom til å tolke det som et spørsmål og samtidig forsøke å overføre positivisme; innføre Tigergutts boing-boing-boing! Honning er det beste Tigergutter vet!

Kjære psykiatrien: slutt med det. Det er irriterende, falskt og virker ofte mot sin hensikt: om jeg er syk og du er frisk. Hvor uendelig lang er ikke veien fra der jeg er til din hoppende Tigerguttske holdning. Dessuten: jeg tror deg ikke; jeg tror ikke på deg, det virker overhodet ikke genuint. Jeg har aldri vært Tigergutt annet enn i korte perioder når nyskjerrighet, kreativitet, intelligens og entusiasme smelter sammen. Det en målrettet, konkret og situasjonsbestemt Tigergutt-het. Ikke en generell, overskyggende verden-er-vakker! Lukt på blomstene! Tistler er det beste Tigergutter vet! Klatre i trær er det Tigergutter er best til!

Jeg vil igjen henlede oppmerksomheten til psykolog Evas bloggpost Har positiv psykologi blitt en parodi?

Svaret er ja.

16 kommentarer
  1. Rask kommentar: Har du lest noe av Dorothy Sayers? I en av bøkene, skrevet i mellomkrigstiden, funderer en av personene over den psykoanalytiske tidsånden, der «normalitet» buler ut på folk som de svulmende musklene til sterke menn på sirkus.

  2. Selv om Tigerguttpsykologi nå forbindes med moderne positiv psykologi så kan vi sikkert finne eksempler på denne mestringsstrategien fra tidenes morgen. Jeg ser for meg Adam og Eva etter å ha blitt kastet ut av Edens hage. De ser på hverandre og sier: «Ja, ja, nå kan vi ihvertfall spise så mye epler vi vil!» Brukt med måte kan positiv tenking hjelpe oss ut av unødig svartmaling av små sorger i livet. Men brukt i det ekstreme tror jeg det er skadelig for vår menneskelighet. Hvorfor skal vi ikke være lei oss når noe er trist og sinte når noe er urettferdig? Pollyanna karakteren fra Eleanor Porters bøker skrevet på begynnelsen av 1900 tallet er ei jente som forsøker så hardt å være positiv at det gjør meg trist. Pollyanna er foreldreløs og bor med en tante som er streng og avvisende. Være glad leken hennes oppsto en julaften da hun fikk krykker i julegave istedenfor dukken hun hadde ønsket seg. For å dempe skuffelsen fant hun noe å være takknemlig for: Hun var ikke blant de uheldige som hadde bruk for krykker! Når tanten hennes stengte henne inne på loftet gledet hun seg over den fine utsikten. I utgangspunktet handler kognitiv psykologi om å gjøre en analyse av sin indre dialog for å se om man har belegg for å tenke som man gjør. Meningen er å se på fakta på en mer nøytral måte. Har man for eksempel en tanke om at «Alt jeg gjør blir mislykket» må man se på alt man har gjort for å vurdere om dette er sant. Ingenting er så svart hvitt, så vanligvis vil man da finne noe som gjør at utsagnet må modereres. Men å bare lete etter positive ting er en mestringsstrategi som krever mye undertrykking og som også kan lede til at man lar seg undertrykke.

    • cuculus canorus permalink

      Hei Eva –
      Igjen, hyggelig at du tar deg til til å lese og svare. Denne ideen om at man kan finne noe positivt i alt er et slags reveenka-syndrom. Du vet, hvor haren er latterlig positiv: han giftet seg (så bra!), huset brant ned (trist!), men kona brant med (så bra!) etc, men det var ikke så galt heller!

      Det jeg sliter med er det jeg oppfatter som overfladisk positivisme, når positiv tenkning går på autopilot; du vet at all responsen du noensinne vil få er men det er jo ikke så galt heller! Fordi…(bla blabla).

      Mye av denne typen er det man bruker på barn. Som jeg har skrevet om før; man skal vri alt til å inneholde litt solskinn og hundevalper koste hva det koste vil.

      Ja, jeg hadde noen sesjoner med en søt og velmenende sykepleier som tydelig har gått kurs i positiv tenkning, kognitiv terapi. Enhver fiktiv og reell situasjon forsøkte hun å vri over i «jo, det øsregnet, vennen din dukket ikke opp, du ble klissvåt og pådro deg dobbeltsidig lungebetennelse men du fikk deg jo en tur ut, og fylt bensin på bilen!»

      Selvsagt skal vi ikke spa oss dypere ned enn nødvendig; av og til kan noen av oss kanskje trenge litt hjelp til å finne Occams razor i vår egen tenkning: den enkleste løsning er gjerne den minst gale.

      Nå kan det tenkes at jeg hører til de menneskene som har «overexcitabilities»; som altså blir mer enn normalt (hva nå enn det er) oppskaket over verdens urettferdighet, kanskje bruker jeg for mye energi på å fortvile over verdens tilstand. Men skal dét pilles av meg, i bytte mot Tigerguttsk betakker jeg meg. Min menneskelighet henger på den empatien. Ta det fra meg, og jeg kommer – faktisk – til å bli en smule psykopatisk.

      • Mille permalink

        Jeg har også vært borti den typen kognitiv terapi hos en sykepleier. Det blir merkelig å vri og vende på absolutt alt til å bli positivt på en eller annen måte. Jeg lurer på er om den kognitive terapien de lærer er det samme som psykologer?

  3. Jeg tenker på dette som autentisitet, noe jeg mener er første bud i menneskevirksomheter.

    Merket meg ellers dette i teksten din: «…når nyskjerrighet, kreativitet, intelligens og entusiasme smelter sammen». Ja, sier jeg, da kjennes det ekte.

    • cuculus canorus permalink

      Hei Gamle ugle –
      Ja, det dreier seg om noe autentisk. For meg er det intuisjon, en dyp magefølelse som er kompasset der.

      …når nyskjerrighet, kreativitet, intelligens og entusiasme smelter sammen

      …deri ligger en slags informert positivisme. Noe som hører til den virkelige verden.

  4. Berta permalink

    Ah… jeg føler meg hjemme her på bloggen din.

    Denne synes jeg er fin, på så mange måter: http://www.thersa.org/events/rsaanimate/animate/rsa-animate-smile-or-die

    • cuculus canorus permalink

      Hyggelig å høre, Berta. Ja, jeg er kjent med Smile or die ;-D

      • Berta permalink

        Ja, jeg leste det akkurat nå i kommentarene under blogginnlegget du lenka til. Great minds… osv ;)

  5. Her er en «fin» en:

    Tro på seg selv og framtida er en viktig såkalt prediktiv faktor for den enkelte persons framtidige helse. Jo mer den enkelte har tro på seg selv og sin egen mestring og helse, jo bedre går det. Og omvendt: jo mer bekymret man er og jo mindre tro man har på seg selv og sin egen framtid, jo dårligere har det tendens til å gå.

    Jepp. Fordi det er helt utenkelig at personer som sliter med latente eller aktive helseplager nettopp derfor går rundt med bekymringer og manglende fremtidstro.

  6. Vettug tilnærming:

    «Vi må gå fra å spørre fagpersoner: Hvilken metode kan du?
    Til å spørre: Hvor godt kjenner du deg selv?»:

    http://sor.rvts.no/no/nyhetsarkiv/Hjernen+formes+av+bruken.9UFRrK2X.ips

Trackbacks & Pingbacks

  1. Care-o-meter | Gjøkeredet

Enig eller uenig? Spytt ut! :-)

@psykiatri_ssk

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Depresjonsmannen

- en historie om dårlig billedbruk i media

VALGERDS VERDEN

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Meretes metode

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Langust og korsnebb

Usorterte tanker om assorterte temaer. Eller omvendt.

BTB-traumeposten.

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Från ett annat perspektiv

om det som er inni hodet og det som er utenfor

TONER AV TANKER

Tanker. Mine tanker! Helt ærlig og helt usensurert.

Virrvarrs roteloft

Virrvarr vimser, vrir, vrenger og vet best.

MElivet

- kampen for likeverdig behandling for ME-pasienter

WSO-bloggen

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Fred Heggen

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Fremad i alle retninger

Litt her, litt der. Noen ganger helt tilstede, andre ganger ganske fjern.

Kollokvium

backstage naturvitenskap

Tenkestedet mitt.

om det som er inni hodet og det som er utenfor

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

psykologivirkeligheten

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Bak fasaden - Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

mindomin

skriblerier som sprudler over

Ting jeg er interessert i

om det som er inni hodet og det som er utenfor

VI ER HELE ELEFANTEN

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

ekahm

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

psykolog Jan-Ole Hesselberg

om det som er inni hodet og det som er utenfor

psykolog(i)virkeligheten

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Ut av depresjonen

Sitater, tips og råd.

Sigruns blogg

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Anathema

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Trudeimpulser

Sint og blid på samme tid.

sapiuntdeviare

Just another WordPress.com site

Din Psykolog Online

Si din mening og bli med på å skape debatt om tema relatert til psykisk helse

Svartpipen

Min vei mot indre trygghet