Gå til innhold

Smaken av ord, tonenes farger

27/05/2013

10

Screen shot 2013-05-26 at 19.57.13

Vi har fem sanser. Se, høre, lukte, smake, føle. For de fleste er disse nogenlunde separate; vi kan føle og lukte samtidig, vi kan bruke flere av gangen, men én sans skaper ikke en annen sanseopplevelse. For de fleste av oss.

Noen mennesker har det som heter synestesi. Det vil si et fenomen der sanser blandes. Eller kanskje mer presist hvor en sanseopplevelse skaper en paralell opplevelse fra en annen sans. Se musikk. Smake ord eller farger. Undertekster.

Forskjellige ord har smak. Tall og bokstaver kan ha farger. Toner har farger, musikk er eksplosjon, et fyrverkeri av farger. Ukedagene kan ha hver sin farge. Om du sier eller skriver «onsdag» til en som har dette, vil vedkommende se for eksempel fargen grønn inne i hodet.

Tall kan ha plassering i rom. Den siste er ganske fin: det betyr at noen mennesker ser tall tredimensjonalt i rom. Om jeg sier «17», vil vedkommende «se» tallet søtten i en bestemt posisjon, bestemt avstand. 1 er langt vekk, kanskje, 42 er tettere på men høyere opp. Den type ting.

Saken er at dette er konsistent: disse menneskene ser, smaker og hører det samme hver gang det samme dukker opp: det er ikke en tilfeldig, rabiat assosiasjonsprosess.

Det finnes en haug klassifiseringer av synestesi, men det er noe vi vet svært, svært lite om. Det har ikke havnet i diagnosemanualene og i oversikter over nevrologiske lidelser fordi de for det meste ikke anses for å gjøre dagliglivet vanskeligere. I mange tilfeller mener de som har det at det er en berikelse; en økning av sanselighet de ikke ville vært foruten. En gave: de sanser noe andre ikke sanser.

Komponisten Franz Liszt forvirret orkesteret når han viftet med taktstokken og sa: «nei, mine herrer! blåere, blåere!»

Julian Asher, Nevrobiolog ved Cambridge University, har det som heter lyd-farge synestesi. Da han var liten tok foreldrene ham ofte med på konserter, og han trodde at grunnen til at man senket lyset før orkesteret begynte å spille var for at publikum skulle se fargene bedre.

Det er vakkert, på mange måter, og det sier noe om hjernens rare krokveier.

2 kommentarer
 1. «Saken er at dette er konsistent: disse menneskene ser, smaker og hører det samme hver gang det samme dukker opp: det er ikke en tilfeldig, rabiat assosiasjonsprosess.»

  Nei, ikke en tilfeldig assosiasjonsprosess – men det utelukker ikke på noen måte at ihvertfall noen former for synestesi kan skyldes nettopp en assosiasjonsprosess som er blitt så automatisert og fasttømret at personen ikke selv er bevisst den.

  Kan det ikke tenkes – og nå bare spekulerer jeg vilt og hemningsløst – at personen som ser «onsdag» som grønn, gjør dette fordi han på et eller annet tidspunkt hadde en så sterk eller intens opplevelse på en onsdag, i en grønn eng eller et grønt hus, at det dannet seg en fastspikret kobling mellom de to sanseinntrykkene som gjør at det ene uvegerlig fremkaller minnet om det andre?
  Jeg mener ikke å avvise at noens hjerner kan faktisk prosessere og bearbeide sanseinntrykk på en distinkt forskjellig måte, men er det ikke tross alt en glidende og diffus overgang mellom det å smake ord eller høre farger, og de assosiasjoner som du og jeg kan oppleve i hverdagen, der en opplevelse eller tanke kan fremkalle minnet om noe i utgangspunktet helt urelatert som er assosiert med dette langt tilbake i tid, like plutselig og unngåelig som hvis noen hadde skrudd på en bryter? At lukten av nyslått gress eller sjøluft utløser et helt spekter av minner fra barndommens ferier, eller lyden av en bestemt melodi alltid og uunngåelig bringer tankene tilbake til en første kjærlighet?

  «Julian Asher, Nevrobiolog ved Cambridge University, har det som heter lyd-farge synestesi. Da han var liten tok foreldrene ham ofte med på konserter, og han trodde at grunnen til at man senket lyset før orkesteret begynte å spille var for at publikum skulle se fargene bedre.»

  En fullstendig logisk konklusjon ut fra hans ståsted, og et herlig bilde på i hvor stor grad vi alle til syvende og sist tolker og forstår verden ut fra et uuttalt og ubevisst premiss om at alle andre er akkurat som oss.

  • cuculus canorus permalink

   Jeg ser poenget ditt Bonivard, og jeg kan selvsagt forsvinnende lite om syestesi. Men jeg tror faktisk ikke det er tilfellet, at visse opplevelser har spikret en ulrelatert sans til et inntrykk fra en annen sans. Det kan jeg selvsagt ikke være sikker på; og de som har synestesi i en eller annen form ser ut til å være enige om at det ikke er tilfellet. Jeg ville tro at psykobransjen ville grave etter beste evne, for å finne ut av dette. Alt dreier seg jo om barndommen der…

   Kanskje mest synes jeg på en måte ideen er svært tiltalende. Tanken eller beviset på at vi prosiserer forskjellig, at hjernene våre rusler rundt på egen hånd og ikke alltid i «overenstemmelse» med omgivelsene. Synestesi er ikke problematisert fordi de som har det ser på det som enten helt naturlig og tror at alle andre har det slik, eller de føler seg beriket.

   De fem sansene skal vi liksom kunne bruke som en slags reality-check; om jeg ser ting du ikke ser, kan det antyde at jeg har hallusinasjoner, er psyk i hodet, er schizofren… Men ved synestesi faller det litt sammen, om vi antar det ikke er knyttet til tidligere inntrykk.

   Det er dét som fascinerer meg.

Enig eller uenig? Spytt ut! :-)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

@psykiatri_ssk

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Depresjonsmannen

- en historie om dårlig billedbruk i media

VALGERDS VERDEN

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Meretes metode

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Langust og korsnebb

Usorterte tanker om assorterte temaer. Eller omvendt.

BTB-traumeposten.

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Från ett annat perspektiv

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Toner av tanker

Tanker. Mine tanker! Helt ærlig og helt usensurert.

Ida Jackson

Kjerringråd for kjerringer av alle kjønn

Virrvarrs roteloft

Virrvarr vimser, vrir, vrenger og vet best.

MElivet

- om hvordan det er å leve med ME

WSO-bloggen

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Fred Heggen

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Fremad i alle retninger

Litt her, litt der. Noen ganger helt tilstede, andre ganger ganske fjern.

Kollokvium

backstage naturvitenskap

Tenkestedet mitt.

om det som er inni hodet og det som er utenfor

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

www.psykologibloggen.no/

Nettstedet for de med interesse for psykologi

Malandra80

- bare for ordens skyld

~Trollmors tanker~

The one and only... :)

psykologivirkeligheten

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Bak fasaden - Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

mindomin

skriblerier som sprudler over

Ting jeg er interessert i

om det som er inni hodet og det som er utenfor

VI ER HELE ELEFANTEN

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

ekahm

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

psykolog Jan-Ole Hesselberg

om det som er inni hodet og det som er utenfor

psykolog(i)virkeligheten

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Ut av depresjonen

Sitater, tips og råd.

Sigruns blogg

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Anathema

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Trudeimpulser

Sint og blid på samme tid.

sapiuntdeviare

Just another WordPress.com site

Din Psykolog Online

Si din mening og bli med på å skape debatt om tema relatert til psykisk helse

Svartpipen

Min vei mot indre trygghet

%d bloggere like this: