Gå til innhold

Fordommer, pappesker, seipanetter og post-itlapper

15/02/2013

11

cardboard boxes

Jeg hadde en gang en forelesende professor som mener at all kategorisering er av det onde, vi må kvitte oss med alle sammen. I sammenhengen dreide det seg primært om forskjellige former for generaliseringer av andre folkegrupper; og om vi alle kan være enig i at det kan være en styggedom: i ytterste konsekvens vil generaliseringer ende i varianter over rasisme. Hun satte er-lik mellom generalisering og fordommer. Noe som er langt ute på et folketomt jorde. En grotesk generalisering i seg selv.

Vi mennesker er ikke istand til å fungere uten generaliseringer. Påstanden «alle italienere snakker italiensk» er vanskelig å angripe; det er dessuten uinteressant. Påstanden «alle italienere er følelsesmessig utagerende» er en generalisering som er noe usunn og i noen sammenhenger skadelig. Eller kanskje gir ubehagelige overraskelser når vi oppdager at klassifiseringen ikke stemmer. Få liker at deres fordommer og/eller klassifiseringene endres eller motbevises. Det kan også være positivt ladet: vi nordeuropeere tenderer til å være i andre enden av skalaen og oppfattes ofte som asosiale og kalde. Det er en annen generalisering.

«Alle innbyggere på Fiji er latsabber, unnasluntrere» er en negativ generalisering, muligens en fordom. «Alle innbyggere på Fiji er livsnytere, avslappet og i harmoni med naturen». Dette er positivt, men ikke nødvendigvis mer sant enn det negative utsagnet. Tanken er vel at en fordom er noe vi har uten å ha intim kjennskap til objektet. Om jeg hadde bodd på Fiji i femten år, og deretter påstod at «Alle innbyggere på Fiji er latsabber, unnasluntrere»….?

Eller tettere på: «nordmenn er uhøflige, smekker døra i trynet på den som kommer bak» (Jeg har bodd endel i utlandet, dette provoserer meg hver gang. Og ikke start meg på kollektive transportmidler! Grrrr. )

Hva og hvor er fordommer, generaliseringer eller erfaringstung objektivitet?

Vi trenger boksene. Etter at verden ble stor, større rundt emperier, den industrielle revolusjon, og oppdagelsesreisende dro ut og fant nye ting, måter å håndtere livet, andre metoder, andre sosiale rammer, regler, ritualer. Ikke bare måtte vi finne måter å tolerere hverandre, men kunne også dermed se oss selv og vårt med andre briller. Vi kategoriserer ut fra kulturbestemte rammer og akkumulert visdom og kunnskap. Vi kan ikke la være. Det er en grunnleggende menneskelig egenskap; vi kan ikke leve uten. Det er en himalayisk dumskap å tro vi kan slutte med det, å tro at det er et mål. Før nevnte professor var uten tvil «oppe i elven uten padleåre». Kasser eller post-itlapper: mentale tags som sorterer for eksempel det subjektivt uinteressante fra det interessante.

Om vi ikke hadde gjort dette ville vi være innlagt på lukket-og-låst hele gjengen. Noen av de som er der, mangler denne evnen: uten kategoriseringer og genraliseringer vil alt fortone seg som kaos, alt kan være koblet til alt annet. Ingen skott mellom teskje, mammut, hunden Pluto, Pluto som himmelsk legme, startkabler, snutebiller, ostesmørbrød, blå dressjakker, seipanetter, Den Sentralafrikanske Republikk, brannsår og rododendron.

Med nennsom hånd skal vi skape og revurdere våre egne klassifiseringer, og aldri tro at de er uforanderlige. Jorge Louis Borges (en svært kreativ fyr) har nok på egen hånd kreert det han kalte Celestial Emporium of Benevolent Knowledge’s Taxonomy som klassifiserer alle dyr i fjorten kategorier:

 • Those that belong to the emperor
 • Embalmed ones
 • Those that are trained
 • Suckling pigs
 • Mermaids (or Sirens)
 • Fabulous ones
 • Stray dogs
 • Those that are included in this classification
 • Those that tremble as if they were mad
 • Innumerable ones
 • Those drawn with a very fine camel hair brush
 • Et cetera
 • Those that have just broken the flower vase
 • Those that, at a distance, resemble flies

Borges selv påstod denne taksonomien var å finne i et gammelt kinesisk leksikon men dette finnes det ingen beviser for. Jeg sier: pytt med det. Poenget er å se at det finnes andre måter å klassifisere verden rundt oss og i oss på.

Michel Foucault bruker Borges liste i introduksjonen i sin bok The Order of Things, og kommenterer følgende:

This book first arose out of a passage in Borges, out of the laughter that shattered, as I read the passage, all the familiar landmarks of thought—our thought, the thought that bears the stamp of our age and our geography—breaking up all the ordered surfaces and all the planes with which we are accustomed to tame the wild profusion of existing things and continuing long afterwards to disturb and threaten with collapse our age-old definitions between the Same and the Other.

Vi ler av denne listen. Den er festlig. Det synes Foucault også, helt til latteren stilnet og godeste Michel begynte å stusse. Ut av stussing kommer nytenkning. Ved å forskyve verdenssynet en smule kommer først latter, deretter gjennombrudd i forståelse, viten, visdom, kunst, teknologi.

Vitenskapens store favoritt og kjeledegge, bustehodet Einstein:

If at first, the idea is not absurd, then there is no hope for it.

De menneskene som klarer å sjonglere med kategorier, leke med dem, bytte kasser, tømme de opp i hverandre, riste innholdet, sortere dem tilbake til utgangspunktet, reklassifisere, skape generaliseringer på nytt hver dag. Snu post-itlapper, bytte, klistre, kaste, kreere. Blande sitronyoghurt med einebær bare for å se… Som klarer å se det Foucault så, som kan finne sammenhenger mellom teskjeer og rododendron. De menneskene som klarer dette uten å gå til grunne; det er de som endrer verden.

De balanserer på en knivsegg mellom geni og galematthias, hvert skritt er smertefullt og farefullt. Et feilsteg til den ene eller andre siden vil bety å miste grepet om eksistensen. Vi er ingenting uten klassifiseringer av verden og oss selv: og vår verden kan ikke endres uten å bryte ned og skape på nytt.

Jeg klamrer meg fast til én enkelt post-itlapp.

4 kommentarer
 1. Interessant. Mye som er i tråd med mine tanker, noe som er nytt som jeg må tenke mer over. Kommer tilbake til dette og det andre over helgen, nå skal jeg reise bort og være sosial.

  • cuculus canorus permalink

   Hei ingridjohanne –
   Hyggelig at du tar deg tid i det hele tatt. Det er ikke alt jeg skriver som nødvendigvis er svært sammenhengende eller garantert at jeg er enig med meg selv :-) … jeg blir veldig glad når andre har andre synspunkter; ofte foretrekker jeg det fremfor total enighet. Hygg deg i sosialt lag.

 2. Kjempespennende å leke med å reklassifisere. I forhold til helse er det interessant å se hvordan for eksempel kinesisk medisin definerer sykdom og symptomer. Det utfordrer våre kategorier på en måte som gjør at vi ikke kan oversette fra det ene tankesystemet til det andre. Et stykke på vei var jeg åpen for de nye kategoriene, men så bare måtte jeg prøve å relatere dem til kjente kategorier. Det er vanskelig å komme utenfor. Men i spenningspunktet kan det oppstå ny innsikt, og det er noe jeg kan like.

  • cuculus canorus permalink

   Hei Eva –
   det er nettopp det: vi trenger ikke reklassifisere, men vi trenger å kjøre prosessen igjen med gjevne mellomrom. Kanskje ender vi opp med begynnelsen, men et åpent sinn kan finne ny innsikt. Og humor og latter er en eminient inngangsport til å tenke nytt.

Enig eller uenig? Spytt ut! :-)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

@psykiatri_ssk

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Depresjonsmannen

- en historie om dårlig billedbruk i media

VALGERDS VERDEN

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Meretes metode

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Langust og korsnebb

Usorterte tanker om assorterte temaer. Eller omvendt.

BTB-traumeposten.

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Från ett annat perspektiv

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Toner av tanker

Tanker. Mine tanker! Helt ærlig og helt usensurert.

Ida Jackson

Hjelper deg å forandre verden en tekst av gangen

Virrvarrs roteloft

Virrvarr vimser, vrir, vrenger og vet best.

MElivet

- om hvordan det er å leve med ME

WSO-bloggen

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Fred Heggen

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Fremad i alle retninger

Litt her, litt der. Noen ganger helt tilstede, andre ganger ganske fjern.

Kollokvium

backstage naturvitenskap

Tenkestedet mitt.

om det som er inni hodet og det som er utenfor

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

www.psykologibloggen.no/

Nettstedet for de med interesse for psykologi

psykologivirkeligheten

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Bak fasaden - Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

mindomin

skriblerier som sprudler over

Ting jeg er interessert i

om det som er inni hodet og det som er utenfor

VI ER HELE ELEFANTEN

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

ekahm

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

psykolog Jan-Ole Hesselberg

om det som er inni hodet og det som er utenfor

psykolog(i)virkeligheten

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Ut av depresjonen

Sitater, tips og råd.

Sigruns blogg

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Anathema

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Trudeimpulser

Sint og blid på samme tid.

sapiuntdeviare

Just another WordPress.com site

Din Psykolog Online

Si din mening og bli med på å skape debatt om tema relatert til psykisk helse

Svartpipen

Min vei mot indre trygghet

%d bloggere like this: