Gå til innhold

Selvmordets filosofi

29/01/2013

1a

Detail of The Death of Socrates. A disciple is...

All my loves are suicides.

all my lovers razor blades.

Selvmord er en av filosofiens og etikkens store dilemmaer. Noen filosofer mener at selvmord er etisk og moralsk forkastelig: menneskets siste skanse, at det er det ytterste svik av menneskelig ånd. At vi har en overordnet plikt til å leve. Populærpsykiatrien som kaster rundt seg med ganske billige one-liners som liksom er «dype» sier at selvmord er en permanent løsning på et forbigående problem. Noen filosofer svarer; hvem er du som skal bedømme min smerte?

Camus

hevdet at selvmord var å avskrive frihet. Han mente at å flykte fra tilværelsens absurde virkelighet inn i illusjoner, religion eller død ikke var veien ut: Isteden for å flykte fra den absurde meningsløsheten i livet, skal vi omfavnet livet og dets iboende absurditeter med pasjon.

Religiøs etikk

i svært mange utgaver prediker at selvmord er skam, tabu, ulovlig. Vi har ikke en plikt til livet som sådan, vi har en plikt ovenfor gud. Gud har gitt liv, og det er ikke menneskenes lodd å bestemme over eget liv.

John Stuart Mill

en klassisk liberalist argumenterer med at individets makt er å ta valg, og ethvert valg som vil fjerne individets muligheter til å ta valg skal unngås. Med andre ord: vi skal aldri gi fra oss evnen til å ta valg. Enten det måtte være selvmord eller andre ting som forhindrer eller forringer evnen og viljen til å bruke fornuft. Men, som i svært mye filosofi, mener han også at individet er den best egnede til å verne egne interesser. Eksempelet er en mann i ferd med å gå over en ødelagt bro. Vi kan stoppe ham med makt og advare ham mot faren, men i ytterste konsekvens skal vi ikke hindre ham i hans valg å gå over, for kun han vet verdien av sitt liv, målt mot faren å forsere broen.

Kant

en av mine gode venner, argumenterer mot selvmord i Fundamental Principles of The Metaphysic of Morals. I sitt kategoriske imperativ argumenterer han med at

He who contemplates suicide should ask himself whether his action can be consistent with the idea of humanity as an end in itself.

Han ser kun på handlingen, ikke på konsekvensene, og at individet må vurdere om h#n er villig til å universalisere handlingen: at alle skulle handle slik. At det er uetisk å begå selvmord for egen tilfredsstillelse.

Hobbes

som i min mening ofte er ute på jordet, sier at naturloven forbyr individet å gjøre noe som er destruktivt i eget liv, eller å fjerne mulighetene for å bevare dette. Å bryte denne naturloven er irrasjonelt og umoralsk.

Situasjonsbestemt og nøytrale standpunkt

Seppuku er vel kjent for de fleste. Et syn fra Japan hvor selvmord er ærefullt i visse situasjoner. Det var en rettighet kun gitt til samuraiene. Sivilister hadde altså ikke dette privilegiet, og skulle henrettes.

Altruistisk selvmord

er disse hendelsene vi gjerne applauderer. At noen går i den visse død for å redde andre. En ting som irriterer meg er alle tenkelige plaketter og statuer etc over falne i feks. krig, med påskriften De gav sine liv for at vi skulle få leve. Tullprat. Grunnen til at kriger går og går er at alle involverte gjør sitt aller ytterste for å overleve. De som genuint gir sine liv finnes det uhyre få av. Martyrer. Vår dyriske selvoppholdelsesdrift er sterkere enn mye smerte den ytre verden kan pådytte oss.

Så hva da med selvmordsbombere? De har alle en klippetro på lønn i himmelen og det ærefulle i å bli martyrer. Om du er bombesikker på en eksistens på andre siden, står ikke selvmord fram som et så stort problem. Selvmord er i seg selv ikke sett på som en god ting men essensen er martyr. Å begå det største offer et menneske kan i guds pris. Jeg vil på det sterkeste anbefale den Israelske filmen Paradise Now.

Schopenhauer

They tell us that suicide is the greatest act of cowardice… that suicide is wrong; when it is quite obvious that there is nothing in the world to which every man has a more unassailable title than to his own life and person.

Han argumenterer med at det ikke er amoralsk, han så det som individets rett til fri vilje. Han ser selvmord som viljens handling, hvor man avviser livets smerte.

Videre sier Schopenhauer at moralsk frihet – det høyeste etiske mål – kan kun oppnås ved å avvise viljen til å leve. Langt ifra å være fornektelse, selvmord er en empatisk påstand av vilje. For det er i å flykte fra livets gleder, ikke fra livets smerte, at denne fornektelse finnes. Han sier at når en mann ødelegger sin eksistens som idivid har han ikke på noe vis ødelagt sin vilje til å leve. Tvert i mot: han ville levd om han kunne gjøre det med tilfredshet over seg selv. Om han kunne hevde sin vilje mot omstendighetene; men omstendighetene er for overveldende for ham. Schopenhauer er på ingen måte en tilhenger av selvmord; han kun fornektet synet at det er kriminellt ovenfor omverdenen.

Thomas Szasz

Psykiater og filosof Tomas Szasz tar argumentet til ytterste konsekvens: at selvmord er det mest grunnleggende av alle rettigheter. Om frihet er retten til å herske over eget liv og kropp, så er retten til å avslutte det livet den mest grunnleggende. Om andre tvinger deg til å leve, eier du ikke lenger deg selv, og tilhører andre. Altså har du gitt opp din rett til frihet.

En slags tanke om falsifisering av disse argumentene er at selvmord ikke er noe man må rettferdiggjøre, men at at man må rettferdiggjøre å ikke gjøre det. Mange utgaver av eksistensialistisk tenkning begynner med premisset om at livet er objektivt sett meningsløst, går deretter til spørsmålet om hvorfor man ikke ganske enkelt bare tar sitt eget liv. De svarer deretter at det er individets makt å gi livet personlig, individuell mening.

Konfucianisme

Sier at å feile i å følge og å leve opp til visse verdier er verre enn døden: derfor; selvmord kan være moralsk akseptabelt og til og med prisverdig. Om det er gjort på grunn av disse verdiene. Konfuciansisme legger vekt på loyalitet, selvoppofrelse og ære, og tenderer til å prise altruistisk selvmord.

Jeg oppfordrer selvsagt ikke til selvmord, men skal tabuer ut i lyset, skal troll bli til ufarlig sten, er ikke psykiatriens til tider overforenkling av livet noe jeg finner lett å akseptere.

(jeg antar det kan bli en storm av prostester på dette innlegget; jeg ber dere bare lese overskriften om igjen.)

3 kommentarer
 1. gjennom hekken permalink

  Flott oversikt! Men hva sier de gode hjelperne i psykiatrien om temaet? Du burde hatt med et lite avsnitt om det også :) (Jeg er bare nysgjerrig og godt over middels interessert i både psykiatri og filosofi.)

  • cuculus canorus permalink

   Hei gjennom hekken – takk! Jeg var forberedt på en masse protester og folk i harnisk – men hey, det er privilegiet med å skrive en anonym blogg :-D

   Hva de gode hjelperene sier har jeg ikke spurt dem direkte om; de er knallharde på at selvmord skal unngås for enhver pris, til enhver tid. Det er bunnlinjen alt måles mot, i ytterste konsekvens: hold pasienten i live, koste hva det koste vil. Og de bruker de mest idiotiske skjemaer for å – host – «måle» selvmordstendens. Tror jeg skal komme tilbake til det… tulleskjemaer: ditt liv, din smerte i små rubrikker! yey!

   Et relatert tema er jo eutanasi.. Men om jeg begynner å diskutere filosofi med dem, er jeg redd for at de låser meg inne… :-/

   Dette er selvsagt en svææært kortklippet liste; har du god tid kan du lese Bertrand Russell :-)

 2. gjennom hekken permalink

  Ja, jeg ser jo den, at det er den viktigste måleenheten. Det måtte bare gå noen runder her… (migrene, ammetåke div. hjernen funker dårlig, tenker ikke klart ;) ) Det er vel en av få grunner til at man f.eks. kan bruke tvang i psykiatrien, så da blir det vel sånn. Universet og tilfeldighetene bør velsigne deg med en behandler som er like interessert som deg selv i både å tenke selv og hva store tenkere har tenkt før! Greit nok at de himler litt med øynene av noen som er spik spenna gærn og har vippa over alle terskler, men jeg ser jo på alt du skriver at du ikke er en av dem. Det må da være noen av alle disse høyt utdannede menneskene som du kan finne en eller annen gjenklang i.

Enig eller uenig? Spytt ut! :-)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

@psykiatri_ssk

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Depresjonsmannen

- en historie om dårlig billedbruk i media

VALGERDS VERDEN

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Meretes metode

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Langust og korsnebb

Usorterte tanker om assorterte temaer. Eller omvendt.

BTB-traumeposten.

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Från ett annat perspektiv

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Toner av tanker

Tanker. Mine tanker! Helt ærlig og helt usensurert.

Ida Jackson

Hjelper deg å forandre verden en tekst av gangen

Virrvarrs roteloft

Virrvarr vimser, vrir, vrenger og vet best.

MElivet

- om hvordan det er å leve med ME

WSO-bloggen

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Fred Heggen

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Fremad i alle retninger

Litt her, litt der. Noen ganger helt tilstede, andre ganger ganske fjern.

Kollokvium

backstage naturvitenskap

Tenkestedet mitt.

om det som er inni hodet og det som er utenfor

gamle ugle

Her vil du finne dikt om livet og sånt

www.psykologibloggen.no/

Nettstedet for de med interesse for psykologi

psykologivirkeligheten

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Bak fasaden - Rønnaug

Litt om livet med PTSD og hovedgjøremål behandling

mindomin

skriblerier som sprudler over

Ting jeg er interessert i

om det som er inni hodet og det som er utenfor

VI ER HELE ELEFANTEN

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Melivetpaaslep

~ ME betyr ikke meg, jeg er mer enn mine begrensninger

ekahm

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Krumelurebloggen

En lærerblogg om barn med stort læringspotensial (evnerike barn).

psykolog Jan-Ole Hesselberg

om det som er inni hodet og det som er utenfor

psykolog(i)virkeligheten

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Ut av depresjonen

Sitater, tips og råd.

Sigruns blogg

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Anathema

om det som er inni hodet og det som er utenfor

Trudeimpulser

Sint og blid på samme tid.

sapiuntdeviare

Just another WordPress.com site

Din Psykolog Online

Si din mening og bli med på å skape debatt om tema relatert til psykisk helse

Svartpipen

Min vei mot indre trygghet

%d bloggere like this: